Besicilikte Kazanç Sağlayan Püf Noktalar

“Hayvan Beslemede Kazanç Sağlayan Püf Noktalar” konulu seminer 9 Ekim 2009 Cuma günü akşam saat 19.00 da ilçemiz Ticaret Meslek Lisesi Salonunda yaklaşık 500 kadar besicinin katılımıyla gerçekleşti.

Semineri organize eden ve ilçemizde 5 yıldır Samsun Yen San. Suluova Bayisi olan Mustafa DURMAZ sitemize yaptığı açıklamada; “ilçemizdeki besiciliğin sorunlarını belirleyip eksiklikleri gidermek düşüncesiyle düzenlemiş olduğumuz bu seminerin ilçemiz besiciliği için faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Sitemize seminer hakkında açıklamalar da bulunan Samsun Yem San. Satış Müdürü Güray OFLU ise besiciliğin sorunlarını yakından takip ettiklerini ve daha bilimsel besicilik adına üniversitelerle ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Samsun Yem San. Şirketinin aile şirketi olmaktan çıkıp kurumsallaştığını ve ulusal bir şirket olarak bundan sonra "Çakıroğlu Grup" adı altında bu sektörde faaliyetlerine devam edeceklerini belirten OFLU; “bu gibi seminerlerle amacımız faaliyet alanımız olan besi yemciliği üzerinde daha bilimsel çalışmalar yapmak ve bunları en alttaki besicilerle paylaşmak ve elbette ki Samsun Yem San. Şirketinin etiketini bu sektörde marka hainle getirmektir” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Samsun 19 Mayıs Ün. Veterinerlik Fakültesinden Prof. Doç. Dr. Hakan MUĞLALI yaklaşık 1 saat kadar süren seminerde ilçemiz besicilerine “Hayvan Beslemede Kazanç Sağlayan Püf Noktalar” konulu çalışmalarını aktardı.

Prof. Doç. Dr. Hakan MUĞLALI seminerde her yaş ve cinsiyetteki sığırdan besi yapılabileceğini ancak, “elde edilen ürünün, maliyeti, niteliği, niceliği, satış fiyatı ve karı farklı olur” dedi. Daha sonra başarılı bir besi için neler yapılmalıdır, yem ve hayvan seçimi, et üretimine etki eden faktörler, beslenmenin etin kalitesine etkisi gibi konuları slayt gösteriler eşliğinde katılanlara anlattı. MUĞLALI “Modern bir besi genç ve ağırlık kazanmaya müsait hayvanlarla yürütülür, hayvanların genetik yapılarında var olan gelişme kabiliyeti ancak uygun besi maddeler teminiyle sağlanır. Hayvanların erken yaşta yağlanması arzu edilen yönde besi artışını engeller. Etin bileşimi, eskiden olduğu gibi yağlı et formunda değil, proteinden zengin yapıda olmalıdır” dedi.

Besi yöntemlerini; hayvanların yaşına, süreye ve beslenme programına göre yapılması gerektiğini önemle vurgulayan Prof. Doç. Dr. Hakan MUĞLALI; “Karlı bir hayvancılık buzağı beslemekten geçer” dedi. www.ikincikat.com Murat Arslan'ın Yazısı